Rákkeltő műanyagok: a PET palackok sem kivételek

Biszfenol-A és antimon, két olyan veszélyes vegyület, amik a PET palackokból kioldódva a szervezetünkbe juthatnak. A kioldódást fokozza, ha a palackba szénsavas, alkoholos, vagy meleg folyadékot öntünk, utóbbi hatására néhány óra alatt akár 30 nanogrammnyi is kerülhet abba az italba, amit aztán megiszunk. Iktassuk ki a rákkeltő műanyagokat az életünkből, és figyeljünk oda a csomagoláson feltüntetett anyagösszetételre!

Naponta találkozni velük, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy rákkeltő műanyagokról van szó. A PET (Polietilén tereftalát) palackokról beszélünk, amikbe ásványvizet, üdítőket töltenek, mi pedig akkor is megtartjuk ezeket, ha már kiürültek, mondván, később még jók lehetnek valamire. Természetesen nem mindegyik palack tartozik ebbe a kategóriába, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen anyagösszetételű műanyag flakonokról van szó.

Hormonkárosító BPA

Látszólag azt gondolnánk, hogy minél keményebb és szilárdabb egy palack, annál biztonságosabb. A valóságban azonban nem így van, hiszen éppen ezekben található meg Biszfenol-A (BPA), ami alól a sportitalokat tartalmazó palackok sem kivételek. Ezekből óránként 8-30 nanogramm BPA oldódik ki, ami fény-és hő hatására sokkal intenzívebbé válik. A kioldódás a savasabb gyümölcslevektől ugyancsak fokozódik, ugyanez igaz a borra, illetve a forró italokra is, amiket a palackba töltünk. A BPA befolyásolhatja a gyerekek hormonháztartását, fejlődési rendellenességet és daganatképződét okozhat, emellett elhízást, korai nemi érést, illetve cukorbetegséget. Sajnos a felnőttekre nézve is veszélyes ez a vegyület, ám az ő szervezetük könnyebben lebontja. Nőknél menstruációs zavarokat okozhat, de a rákkeltő hatása is bebizonyosodott, így kerültek a BPA-át tartalmazó PET palackok a rákkeltő műanyagok közé.

 

Toxikus antimon

Napjainkban a PET palackok 90 százaléka antimon felhasználásával készül, mivel ez a fém a legmegfelelőbb katalizátor a PET előállítása során. Ugyan egyes kutatások azt mutatják, hogy a PET palackok határérték alatti antimont tartalmaznak, ám ez az anyag máshonnan is szervezetünkbe kerülhet, például az autók fékbetéteiből. Mivel a nagyvárosokban a levegő az antimon tartalma nagyobb, ez összeadódhat a palackban lévővel, ami különféle egészségügyi problémákhoz vezethet. Huzamosabb időn át történő fogyasztása, illetve belélegzése tüdőpanaszokat, ízületi-, és izomfájdalmat, fejfájásthasmenést, gyomorfekélyt okozhat. Emellett előfordulhat bőrviszketés, vérszegénység, veseelégtelenség, illetve fogyás.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

A rákkeltő műanyagok kiszűrésének érdekében jó ha tudjuk, hogy műanyag gyártó minden esetben köteles ráírni a termékére, hogy az milyen anyagból készült. Ezt a flakon alján, illetve peremén lévő háromszög közepén kell jelölni, és egy szám formájában nyilvánul meg. 1, 2, 4, 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagokkal kapcsolatban a kutatások döntő többsége azt mutatta ki, hogy ezekből nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe, ám az 1-es esetében a forró és savas italok növelik a veszélyes vegyületek kioldódását. A 3-as jelzésű polivinilklorid rendkívül egészségkárosító, bizonyítottan rákkeltő hatású, míg 7-es az ismeretlen összetételű műanyagokra vonatkozik, ezért inkább tartózkodjunk tőlük. Nyáron ne hagyjuk az ásványvizes palackokat a felhevült autóban, ne tegyünk forró és alkohol italokat a kiürült palackba. Érdemes kerülni a szénsavas ásványvizeket is, odahaza inkább készítsünk magunknak szódát. Jó megoldás a vízszűrők használata is, az ily módon megtisztított vizet üveg palackokban tároljuk.

 

Forrás: Életmód magazin