Rákkeltő lehet, ha így iszol a PET palackból – Mire figyelj nagyon?

Egyes műanyag palackok egészségkárosító hatásúak lehetnek a szakemberek szerint.
Az elmúlt években sok támadás érte a műanyagból készült gyerekjátékokat, poharakat, de az éthordó edényeket, illetve a PET palackokat is. Elsősorban a biszfenol-A-t – BPA-t – hozták ki bűnösnek a kutatások, ám később kiderült, hogy az BPA-mentes felirat sem garancia: erről itt olvashatsz.

Veszélyes PET palackok

A PET palackok – vagyis polietilén-tereftalátból készült műanyagok – olyan törésmentes műanyagok, amelyeket elsősorban üdítőitalok, szirupok, öblítők tárolására használnak.

Nagy hátrányuk azonban, hogy hő hatására, illetve sérülés eredményeképpen egészségkárosító vegyületek oldódhatnak ki belőlük – állítják a Floridai Egyetem kutatói. Ilyen többek között a rákkeltő hatású DEHP nevű ftalát vegyület, amely negatívan befolyásolja a hormonrendszer működését, csökkenti a szaporodási képességet, károsítja a májat, a veséket és a tüdőt. Mivel átjut a placentán, a fejlődő gyermek egészségét már az anyaméhben károsíthatja.

Így ne használd a PET palackot!

Mindezek miatt fontos, hogy ne tedd ki hőhatásnak a PET palackokat, vagyis ne helyezd el a lakás napsütötte részén, ne tedd mosogatógépbe, radiátor közelébe, ne hagyd az autóban. Természetesen azt nem tudhatod, hogy a boltban, illetve szállítás közben milyen körülmények között tárolták, így kicsit még mindig lutri a dolog.

Mivel többszöri használat során ezek a műanyagok kopnak, könnyebben indulnak kémiai bomlásnak, nem tanácsos ugyanazt a palackot sokszor újratöltetned – hiszen ez növeli a káros vegyületek szivárgásának esélyét. Ha szeretnéd minimálisra csökkenteni a kockázatot, szerezz be egy üveg- vagy fémpalackot, amelyet rendszeresen használhatsz például útközben.

 

Forrás: femina