Károsabb az egészségre a műanyag, mint gondolnánk: akár meddőséget is okozhat

Megalapozott kutatások támasztják alá, hogy sok esetben a PET-ből idővel elkezdenek kioldódni a gyártás során lágyítószerként használt különböző vegyületek.

Ezek a szervezetbe kerülve a szaporítóképességet és a hormonrendszert károsíthatják, sőt némelyeket rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hoztak. A frankfurti Goethe Egyetem kutatói már korábban is kimutatták a DEHF jelenlétét a műanyagpalackos frissítőkben, amelyek felelőssé tehetőek többek között a meddőség kialakulásáért.

műanyag palackoknak nemcsak az újratöltésük nem javasolt, hanem eleve már csomagolóanyagként való használatuk sem teljesen biztonságos. A közhiedelem ezúttal beigazolódni látszik: olyan káros anyagok vannak a műanyagban, ami veszélyes lehet az egészségünkre, és az sem nyugtatja meg az embereket, hogy a nagy nemzetközi multik szerint túl keveset kapunk belőle ahhoz, hogy gondot okozzon.

A megoldás pedig kézen fekvő lenne, hiszen jelenleg is van olyan csomagolás, aminek nincs egészségügyi kockázata és 100 százalékban, végtelenszer és minőségromlás nélkül újrahasznosítható: ez az aludoboz.

 

Forrás: Blikk