6 OK, AMIÉRT SOHA NEM SZABADNA MŰANYAG PALACKBÓL INNOD

A víz a legegészségesebb dolog, amit megihatsz – ennek ellenére a tudósok egyetértenek abban, hogy a palackozott vizet inni nem a legjobb dolog.

Bár a palackozott italok közvetlenül nem veszélyeztetik sem az egészségedet, sem a Földet, mi mégis tudunk pár nyomós indokot arra, hogy miért mellőzd a műanyagpalackok használatát!

1. KÁROS VEGYÜLETEKET TERMELNEK

Ha egymás után többször is felhasználod a műanyag palackodat, napsütésnek, hőségnek, esőnek – netán a mosogatógép használatának – kitéve, káros vegyi anyagok is kioldódhatnak a vizedbe A 3-as és a 7-es kóddal ellátott műanyagok hő hatására BPA (Biszfenol A) vegyületet termelnek, amely bizonyítottan hozzájárul a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a pajzsmirigy zavarok kialakulásához.

2. MEGNEHEZÍTIK A TEHERBEESÉST

A Reproductive Toxicology 2013-as kutatása szerint a lombikbébi programban résztvevők 80%-nak magas BPA szintje van a vérképében – ehhez pedig az állandó műanyag palack használat is hozzájárulhat.

3. NÖVELIK A BETEGSÉGEK KOCKÁZATÁT

A Circulation 2012-es tanulmánya megállapította, hogy a magas BPA-szinttel rendelkezők fokozott kockázattal vannak kitéve a szív-és érrendszeri betegségeknek. Bár azt nem sikerült a tudósoknak bebizonyítani, hogy a magas BPA-szint egyértelműen összefügg a műanyag palack használatával, az biztos, hogy az esélyeket nem csökkenti, hanem inkább növeli ez a faktor.

4. RENGETEG BAKTÉRIUM VAN RAJTUK

Hacsak nem üvegből vagy acélból készült poharakból iszol, elég nagy rá az esély, hogy a többszörös műanyag palack felhasználás miatt különböző baktériumok jutnak a szájüregedbe – állítja a Practical Gastoenterology magazin tanulmánya. A baktériumok többek között torokfájást, szájaftát, fogromlást, ínysorvadást és más szájfertőzéseket is kialakíthatnak, ha nem cseréled le elég gyakran a műanyag palackodat.

5. SÚLYOSAN SZENNYEZIK A KÖRNYEZETET

Bár már egyre több megoldás létezik a műanyag palackok újrahasznosítására, még mindig fontos megemlíteni, hogy a világ műanyagainak csak 1%-át képesek felhasználni a gyártók – ez pedig rettentően kevés. A legfrissebb tanulmányok szerint, ha ez így folytatódik, 2050-re több, mint 12 millió kilónyi műanyagpalackból álló szemét fog összegyűlni a Földön.

6. SOKKAL DRÁGÁBB, MINT A CSAPVÍZ

Egy divatos műanyag üvegben palackozott 1 literes szénsavmentes ásványvíz kb. 100-150 forintba kerül – ugyanezért az árért a Fővárosi Vízművek honlapja szerint 27,25 liter csapvizet ihatunk.

 

Forrás: Well&Fit

Kép: Freepik